אני לא יודעת מה אתכן מוגזמות, אבל אין צמח שלא הרגתי. הרגתי צמחים ששרדו מדבריות. הרגתי קקטוסים, עציץ ירוק מוזר שהמוכר בחנות אמר שבחיים לא ימות. והצמח היחיד שאני אומרת לכן באופן מוחלט שאפשר לגדל בלי להרוג לא משנה מה תעשו לו, זה פיקוס גומי. בכל אופן, אני לא רוצה שנתעסק בצמחי נוי, כי אנחנו לא רק מוגזמות, אנחנו גם פרקטיות. הקונספט של לגדל בעצמי את האוכל שלי היה נשמע סקסי בעיניי כבר הרבה שנים. לא מהמקום שאני היפית עם חיבה לאדמה, כי כולנו יודעות שאני נבלה קפיטליסטית, אלא מהמקום של שליטה. אני רוצה להיות כל כך בשליטה על כל דבר בחיים שלי, שאפילו את האוכל שלי אני רוצה לגדל. בעזרתו של בן דודי החלקאי, הקמתי גינת ירקות מדוגמת בגג של הדירה שלי. זה היה סיוט. יש סיבה שאנחנו לא מגדלים את האוכל שלנו בעצמנו, והסיבה היא, שזה מטומטם. לטפל בשיח מללפונים זו משקרה מלאה. אני הייתי בשוק מרמת תשומת הלב שזה דורש. ולגדל שיח עגבניות שרי זה בעיקר מיותר. הן לא צומחות, לא צומחות, לא צומחות ואז בום, ביום אחד יש לכן שיח מפוצץ באלפיים עגבניות שרי שאין לכן מה לעשות איתן. להביא לשכנים זו כמובן לא אופציה.
בכל אופן, החלום הזה על גידול מזון המשיך לקנו בי, וחשבתי ללכת על זה בקטן- צמחי תבלין. כמובן שגם אותם הרגתי, והייתי צריכה ללמוד בדרך הקשה איך להתמודד איתם. אז כדי שלא תחזרו על הטעויות שלי, הכנתי לכן מדריך קטן לאיך לגרום לגידול ביתי של צמחי תבלין לעבוד.
הנה האור
החיים של הצמחים החמודים שלנו מתחילים ונגמרים בשליטה על האור. אם אין לכן פינה מלאת שמש או שאתן לא רוצות לשים את התבלינים על אדן החלון במטבח, תבחרו מראש צמחי תבלין שצריכים פחות שמש כמו מנטה, פטרוזיליה ועירית. אגב, צמחי התבלין שלנו הם דיוות קוקטיות, הם צריכים אור, אבל הם גם צריכים חום, אז הימנעו מחדר חנוק במזגן. ליד החלון, בזווית דרומית שמשית, זה המיקום המושלם.
מה עם מים?
הסעיף שבו רובנו נופלות, והטמגוצ'י החמוד שנקרא צמחי התבלין שלנו מאבד את חייו. צמחי התבלין צריכים כמות מדוייקת של מים. והכי חשוב? לא יותר מדי מים. איך אנחנו עושות את זה? נמנעות מהשקייה ומעדיפות השפרצה באמצעות בקבוק ספריי כזה של מים. מרססים את האדמה של התבלינים רק כשהיא יבשה. אבל תיזהרו לא לרסס יותר מדי, בעיקר אם אין בתחתית של הכלי חור כזה לניקוז מים. וכן, עדיף מאוד מאוד כלי עם חור למטה לניקוז מים.
תרגיעו עם הפריחה
זה נורא חמוד לראות את צמחי התבלין שלנו מתלהבים מהחיים שלהם ומצמיחים פרחים- אבל זו בעיה. אתן רוצות שהצמח יתרכז בלייצר את עלי התבלין הטעימים ולא את הפרחים. אז שימו לב שאתן מסירות את הפרחים כשהם צומחים.
צמחי תבלין משמשים לכל מיני דברים, כולל רפואה וביוטי, אבל אני רוצה להתמקד בחלק של האכילה. כרגיל. והייתי חייבת לעשות נספח קטן שבעיניי הוא הנספח הכי חשוב- איזה צמחי תבלין יכולים להתאים למתכונים וסוגי מאכלים שונים כדי שתוכלו למצות את הפוטנציאל של הצמחים שאתן כל כך טורחות לגדל. אז הנה אקסטרה מדריכון בנושא זה:
אורגנו פיצות ברוטב עגבניות, סלטים, פירות ים ומאכלי חצילים ופטריות.
לבנדר תוספת מעולה לגלידות ולסורבה.
תימין מתאים לדגים, רטבים וממרחים וגם לדברי מאפה כמו חלות. הולך עם בצל, שום, חצילים וקישואים ותפוחי אדמה בתנור.
כוסברה מתאים במיוחד למתכונים מהמטבח התאילנדי, המקסיקני וההודי. מעולה לתיבול ירקות כבושים, מרקים ודגים.
לואיזה לימונית מתאים לתה, אבל גם לגלידות וסורבה ואפילו לרטבים חמצמצים.
עירית תבלין מושלם לשלב בגבינות שונות ושמנת, בסלטים כמו ירקות או סלט ביצים.
עלי דפנה מתאים לתבשילי צלי בקר
נענע כמובן לתה, אבל גם לגלידות, רטבים, משקאות וסלטי פירות.
טראגון צמח תבלין עם טעם של אניס. מתאים לרטבים, עופות ובשרים. במטבח הפרסי מגישים אותו כחלק מסלט ירוק.
פטרוזיליה מתאימה כמעט לכל סוגי התבשילים- מרקים, בשר, דגים, מרקים, תוספת לטחינה ותוספת לשמן זית וממרחים.
מליסה צמח תבלין מאוד מגוון שמתאים גם לדגים וגם לתה, סנגריה, גבינות שמנת וסלטי פירות.
תרד צמח התבלין המושלם למאפים ופשטידות. וכמובן גם בחביתה ופריטטה.
רוזמרין מתאים לתיבול של בשר על האש ותפוחי אדמה בתנור.
בזיליקום צמח התבלין של המטבח האיטלקי. מתאים לפיצות, לזניות, גבינות, נקניקים, פסטה ומרקים.
שמיר משביח את הטעם של מאכלי ביצים, גבינות ומרקים. מוסיף טעם לירקות כבושים.
Comments